Znajdz ekstrema lokkalne funkcji :
Red_Baron: Znajdz ekstrema lokkalne funkcji :
f(x,y) = 1/3x3 +2xy +2y2 +3
4 lut 13:34
xyz:
fx(x,y) = ...
fy(x,y) = ...
{ fx(x,y) = 0
{ fy(x,y) = 0
z tego ukladu rownan wyjda jakies punkty P1(x1,y1), P2(x2,y2) − moze wiele, moze jeden.
fxx(x,y) = ...
fxy(x,y) = ...
fyx(x,y) = ...
fyy(x,y) = ...
podstawiamy do hesjanu punkty
H(x1,y1) = wyznacznik
| fxx(x1,y1) fxy(x1,y1)|
| | = wynik wyznacznika
|fyx(x1,y1) fyy(x1,y1)|
i tak dla kazdego punktu
jezeli wynik wyznacznika > 0 to ekstremum istnieje, jezeli = 0 to tym sposobem sie nie dowiemy
czy istnieje ekstremum
a jezeli < 0 to nie istnieje ekstremum.
Jezeli wyszedl > 0 i
fxx > 0 to mamy minimum,
fxx < 0 to maksimum
4 lut 15:26
xyz: i jeszcze jedno
fxy musi byc rowne fyx
zgodnie z twierdzeniem schwarza.
np. jesli wyjdzie fxy = 2x+y, to wtedy fyx musi byc rowniez rowne 2x+y
4 lut 15:28