Wyznaczyć złożenie funkcji
Chort: Wyznaczyć złożenie funkcji f o g, gdzie f:ℛ→ℛ oraz g:ℛ→ℛ danych wzorami
f(x)={x dla x<1
{2x−1 dla x≥1
g(x)={x−4 dla x<3
{−x2 +8 dla x≥3
(układy równań)
Zacząłem rozwiązywać to w taki sposób:
f o g ={ f(x−4) = { x−4 = {x−4
{ f(−x2 +8) { 2(−x2 +8) −1 {−2x2 + 15
Lecz mam problem z określeniem dziedziny (przedziałów). Jest ktoś w stanie pomóc?
4 lut 12:31
Benny: Musisz podzielić sobie to złożenie na 3 przedziały.
1. x<1
2. 1≤x<3
3. x≥3
4 lut 12:36
Chort: Czyli... złożenie będzie wyglądało w taki sposób?
{ x dla x<1
f o g ={ 2x−9 dla 1≤x<3
{ −2x
2 +15 dla x≥3
Poprawcie mnie jeśli się mylę
4 lut 12:39
Benny: x−4 dla x<1
2x−9 1≤x<3
−2x2+15 dla x≥3
4 lut 12:42
Chort: Oczywiście w pierwszym powinno być zamiast x to x−4
4 lut 12:42
Chort: Okej, chyba załapałem, dziękuję serdecznie!
4 lut 12:43