Punkty A(-5,1) B=(7,-3) C=(7,2) i D(1,4) są wierzchołkami trapezu ABCD
xmax: Punkty A(−5,1) B=(7,−3) C=(7,2) i D(1,4) są wierzchołkami trapezu ABCD. Oblicz:
odległość między podstawami trapezu ABCD
4 lut 11:36
Janek191:

Prosta AB :
| | − 3 −1 | | 1 | |
a = |
| = − |
| |
| | 7 − (−5) | | 3 | |
| | 1 | |
y= − |
| x + b A = ( − 5,1) |
| | 3 | |
| | 1 | | 2 | |
1 = − |
| *(−5) + b ⇒ b = − |
| |
| | 3 | | 3 | |
lub
x + 3y + 2 = 0
==========
Teraz wystarczy obliczyć odległość np. punktu D = (1, 4) od prostej AB.
| | I1*1 + 3*4 + 2 I | | 15 | |
d = |
| = |
| = 1,5 √10 |
| | √12 + 32 | | √10 | |
Odp. d = 1,5
√10
==============
4 lut 12:43