przesuwanie wykresu funkcji
bartek: siema, dobrze robie? jak mam taką funkcje: f(x) = 1|x|+2, to moją dziedzina to D=R/{−2,2}?
4 lut 10:20
Satan: Nie. Zauważ, pod mianownikiem wyrażenie będzie zawsze dodatnie. Dlaczego?
|x| + 2 ≠ 0 ⇒ |x| ≠ −2
Wartość bezwzględna z dowolnej liczby jest większa lub równa zero, a co za tym idzie nigdy nie
przyjmie wartości −2. Stąd wynika, że dziedziną są wszystkie liczby rzeczywiste
4 lut 10:23
Satan: Błąd mały słowny: nie "pod mianownikiem", tylko w mianowniku
4 lut 10:24
bartek: czyli w tym przykładzie D=R?
a co by było gdyby w mianowniku zamiast 2 było −2?
4 lut 10:29
Satan: Gdyby było −2, to mamy: |x| − 2 ≠ 0 ⇒ |x| ≠ 2
Czyli wartość bezwzględna jest różna od 2. I to równanie ma rozwiązania: |x| ≠ 2 ⇔ x ≠ 2 ∧ x ≠
−2
Poćwicz wartość bezwzględną i będziesz to robił w oka mgnieniu
4 lut 10:38
bartek: dziena
4 lut 10:41