Potęgowanie liczb zespolonych
Stud: Stosując wzór de Moivre'a, obliczyć (− √62 + √22*i)21
|z| wyszedł mi 1
cosφ=− √62
sinφ= √22
Teraz mam problem że to nie są wartości tych podstawowych kątów (30,45,60,90),
i nie wiem jak to zrobić
4 lut 10:06
Blee:
To policz jeszcze raz |z| bo jak nic winno wyjsc
√2 i wtedy masz
√3/2 i 1/2 czyli kat 30°.
Studencie jak robisz takie zadania to sprawdz czy jedynka trygonometryczna jest zachowana.
Mozna tez zauwazyc ze
√6 >
√4 = 2 wiec pierwsza wartosc JEST WIEKSZA OD 1
4 lut 11:00
Stud: No właśnie coś mi nie pasowało, faktycznie |z|=√2. Dzięki
4 lut 11:08