Stosunek bryl jezeli...
astrolog: Wyznacz stosunek objetosci kuli do objetosci ostroslupa prawidlowego czworokatnego opisanego na
tej kuli, jesli przekroj ostroslupa zawierajacy dwie jego krawedzie boczne jest trojkatem:
a) rownobocznym
Rysuje , kombinuje z oznaczeniami i cos robie nie tak.
Pomoglby ktos, z prawidlowym rysunkiem wraz z oznaczeniami?
4 lut 09:38
wmboczek: przekrój styczności będzie trójkątem równoramiennym
o ramionach h=wys ściany bocznej (z Pitagorasa)
i podstawie a
4 lut 14:16
Eta:

1/ rysunek ....
2/ H= a
√6 , h
b=
√a2+H2= a
√7
| | 1 | | 4 | |
3/ V(ostrosłupa) = |
| 4a2*a√6= |
| a3√6 |
| | 3 | | 3 | |
4/ dla kuli :
P(EFW)=r*p ,
Obwód ΔEFW: 2p=2a
√7+2a = 2a(
√7+1) ⇒p=a(
√7+1) i P=a
2√6
| | a√6 | | 4 | |
to r= |
| zatem V(kuli)= |
| 6a3√6π |
| | √7+1 | | 3 | |
============
możesz jeszcze usunąć niewymierność z mianownika
4 lut 15:24