przesuwanie wykresu funkcji
bartek: cześć, mam takie zadanie; naszkicuj wykres funkcji f i podaj liczbę rozwiązać równania
f(x) = m w zależności od parametru m.
ogólnie to wiem jak to robić, wyniki mi dobre wychodzą, ale w jednym podpunkcie nie wiem
co zrobić, bo stoi takie paskudny minus

pomoże ktoś?
−−−> f(x) = −|
1x − 2|
z góry dzięki B)
4 lut 08:58
Krzysiek60: −f(x) to jest symetryczne odbicie wzgledem osi OX
4 lut 09:20
bartek: czyli wszystko odbijam względem osi OX?
4 lut 09:28
Krzysiek60: | | 1 | |
najpierw rysujesz f(x)= | |
| −2| potem odbijasz wzgledem osi OX |
| | x | |
4 lut 09:31
4 lut 09:36