przeksztalcenia wykresu funkcji
bartek: naszkicuj wykres funkcji f. podaj jej dziedzinę i zbiór wartości
f(x) =
1|x|+2
wychodzi mi kompletnie inny wykres niż w książce. z tego co wiem to powinienem odbić wszystko
z prawej strony na lewą, ale nie wiem... proszę o wytłumaczenie i najlepiej napisanie w
punktach co robić po kolei

z góry dzięki ^^
4 lut 01:09
Maciess: No rysujesz f(x). Potem "zapominasz" o tym co jest z lewej strony osi OY (x<0) i odbijasz w to
miejsce to co jest po prawej stronie. W sumie powinno się ułozyć fajnie, bo asymptote masz w
y=−2 więc łatwo będzie szkicować.
4 lut 01:21
Maciess: Znaczy jako f(x) to w sensie bez wartości bezwzględnej jako funkcja pomocnicza. W sensie
4 lut 01:23
bartek: a jak odbijam to co jest po prawej to odbijam względem asymptoty czy osi OY?
4 lut 01:46
bartek: czyli gdybym miał to zrobić w punktach to by wyglądało to w ten sposób?:
1. rysuje f(x) = 1x
2. przesuwam o wektor u=[−2]
3.odbijam względem osi OY?
czy jak? xD
4 lut 01:49
mat:
4 lut 01:51
bartek: dzięki luju, już czaje xd
4 lut 01:54