matematykaszkolna.pl
nieróżniczkowalna Andrzej: Jak rysować na wykresie, że funkcja jest nieróżniczkowalna w jakims punkcie? W jaki sposób?
4 lut 00:58
iteRacj@: rysunekgranatowa funkcja jest ciągła w czerwonym punkcie ale nieróżniczkowalna, gdyż pochodne jednostronne nie są sobie równe, widać to bo ma ostrze zielona funkcja jest nieciągła w czerwonym punkcie i z tego powodu nieróżniczkowalna
4 lut 08:45
Andrzej : Czy jest ważny kąt tego ostrza czy ma być po prostu ostry? I mam jeszcze pytanie czy zielona funkcja jest przykładem mieciaglosci 1 rodzaju czy też nie?
4 lut 09:30
iteRacj@: rysunek nie jest ważny kąt tego ostrza, można sobie wyobrazić, że bez względu na kąt i tak nie da się "jednoznacznie" poprowadzić stycznej do wykresu funkcji w tym punkcie
4 lut 12:00
iteRacj@: rysunek nieciągłość pierwszego rodzaju typu skok nieciągłość pierwszego rodzaju typu luka, ta jest przykładem nieciągłości usuwalnej tu są opisane ze wzorami rodzaje nieciągłości
4 lut 12:07
4 lut 12:07
iteRacj@: o 8:45 źle sformułowałam wpis, powinno być granatowa funkcja jest ciągła w punkcie wyznaczonym przez ostrze ale nieróżniczkowalna, gdyż pochodne jednostronne nie są sobie równe, widać to bo ma ostrze zielona funkcja jest nieciągła w punkcie wyznaczonym przez skok i z tego powodu nieróżniczkowalna na czerwono zaznaczyłam odcięte tych punktów
4 lut 12:22