f. homograficzna
bartek: cześć, mam pytanie. mam zadanie, w którym muszę określić zbiór wartości funkcji.
mi wyszło: Y∊(−
∞;2), a w odpowiedziach z tyłu książki jest: Y=R/{2}
czy to jest to samo? moja odpowiedz jest dobra? z góry dzięki
3 lut 23:59
Benny: To nie jest to samo. Pokaż jaką funkcję badasz.
4 lut 00:00
the foxi:
| | ax+b | | a | |
Skoro to funkcja homograficzna f(x)= |
| , jej zbiorem wartości jest zbiór ℛ/{ |
| } |
| | cx+d | | c | |
i nie, to nie to samo
4 lut 00:02
bartek: f(x) = 2x−3x−1
4 lut 00:02
bartek: wyszło mi tak: f(x) = −1x−1+2
4 lut 00:03
bartek: i wiem, że zbiór wartości to przecież patrzę na oś Y
4 lut 00:04
bartek: wytłumaczycie dlaczego to nie jest to samo?
4 lut 00:04
the foxi:
Twój zbiór wartości to wszystkie liczby mniejsze od 2, a prawdziwym zbiorem jest zbiór ℛ bez
dwójki − czyli powinieneś zapisać
y∊(−∞;2)∪(2;+∞)
4 lut 00:07