z
QWERTY: Hurtownik sprzedaje obuwie po 80 złotych za parę, o ile zamówienie jest mniejsze niż 50 par
butów. Jeśli zamówienie jest nie mniejsze niż 50 par, ale nie większe niż 600 par obuwia, to
wówczas cena jednej pary obuwia spada o 10 groszy pomnożone przez liczbę zamówionych par. Jaka
wielkość zamówienia maksymalizuje przychód hurtownika? Ile wyniesie ten maksymalny przychód?
x≥50
y−cena koncowa
x−liczba par
y=79,9x czemu nie może być tak ?
3 lut 23:16
Eta:
x −−− ilość sprzedanych par
dla x∊<50,600>
Z(x) −− zysk ⇒ Z(x)= (80−0,1x)*x = −0,1x
2+80x −−− f. kwadratowa , parabola ramionami
do dołu
zatem Z(x) osiąga maksimum dla odciętej wierzchołka
Z
max = Z(400)= (80−40)*400 = 16 000 zł −− max zysk
3 lut 23:55