matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznacz asymptote i ekstrema
asymptoty:
2*x
1
/
3
f(x)=−−−−−−−− x+1
3 lut 22:58
toJa:
2*1/3x
−2/3
* (x+1) − 1(2*x
1/3
)
f ' (x) =
=
(x+1)
2
2/3x
−2/3
(x+1) − 2*x
1/3
2/3x
1/3
+2/3x
−2/3
−2x
1/3
=
=
=
(x+1)
2
(x+1)
2
2/3x
1/3
+2/3x
−2/3
−2x
1/3
−4/3x
1/3
+2/3x
−2/3
=
=
(x+1)
2
(x+1)
2
f ' (x) = 0
−4/3x
1/3
+2/3x
−2/3
= 0
(x+1)
2
−4/3x
1/3
+2/3x
−2/3
= 0 /*x
2/3
−4/3x + 2/3 = 0 4/3x = 2/3 x = 2/3 *3/4 = 2/4 = 1/2
4 lut 00:20