szachownica :*
Patłyk2703: Proszę o sprawdzenie:
Na ile sposobów można ustawić dwa króle na szachownicy o wymiarach n × m tak, aby nie
stały na sąsiadujących polach?
wg mnie:
4*(1*(64−4)) narożniki
4*(6*(64−6)) wszystkie pola ze współrzędnymi: a,h,1,8,
36*(1*(64−9)) pozostałe pola, czyli kwadrat 6x6 od b do g i od 2 do 7
czyli razem mamy 4*60+4*6*58+36*55=3612
3 lut 22:53
Mila:
Też mam taki wynik, ale nie jestem mocna w szachach
3 lut 23:18
Patłyk2703: też jestem średni, jak będziesz we Wro to możemy sobie coś pograć
3 lut 23:35
Mila:
To jest dobry wynik.
Byłam we Wrocławiu na kursie i zawzięcie całymi wieczorami
grałyśmy z koleżanką w szachy. W końcu udało mi się pokonać ją kilka razy pod rząd więc
wywróciła szachownicę i wracałyśmy osobno do Krakowa.
Po powrocie do biura już była zgoda
3 lut 23:47
Mila:
Mam drugi sposób. Ale, jeszcze go przemyślę.
3 lut 23:48
Mila:

II sposób
1)obok siebie w poziomie − 7*8*2!=112
2) obok siebie w pionie − 7*8*2!=112
3)obok siebie na ukos:
pod linią pomarańczową 21*2=42 i nad nad linią 42
drugi ukos 2*42=84
przekątne główne; 2*7+2*7=28
84+84+28=196
==========
4032−(2*112+196)=3612
4 lut 00:04
Mila:
Dobranoc
4 lut 00:04
Patłyk2703: Dobranoc, będę w Krakowie to dam znać
4 lut 00:05
Patłyk2703: i w sumie dziękuję, bo pod tym postem nie podziękowałem.
4 lut 00:06
Mila:
Na ten ukos wymyśl wzór, bo trochę liczyłam na piechotę.
4 lut 00:07
Pytający:
Ogólnie można tak zapisać:
mn(mn−1)−2(m(n−1)+n(m−1)+(m−1)(n−1)+(m−1)(n−1))=
=mn(mn−1)−2(4mn−3(n+m)+2)=
=mn(mn−9)+6(m+n)−4
// n wierszy, m kolumn
mn(mn−1) // wszystkie możliwe ustawienia 2 królów
−2* // razy 2, bo dalej liczymy pola sąsiadujące, więc króle można zamienić miejscami
m(n−1) // w każdej kolumnie mamy (n−1) sąsiadujących pionowo pól
n(m−1) // w każdym wierszu mamy (m−1) sąsiadujących poziomo pól
(m−1)(n−1) // pól sąsiadujących na ukos ↗↙
(m−1)(n−1) // pól sąsiadujących na ukos ↘↖
https://www.wolframalpha.com/input/?i=mn(mn-9)%2B6(m%2Bn)-4+where+n%3D8,+m%3D8
https://www.wolframalpha.com/input/?i=table%5Bmn(mn-9)%2B6(m%2Bn)-4,%7Bn,1,10%7D,%7Bm,1,10%7D%5D
4 lut 14:12