α | β | r | ||||
P = p2 · tg | · tg | · tg | ||||
2 | 2 | 2 |
a + b + c | ||
gdzie P to polowa obwodu p = | (a, b, c to miary bokow trojkata), a α, β, r | |
2 |
⎧ | a = y + z | |
⎨ | b = z + r | |
⎩ | c = r + y |
⎧ | 2r = b + c − a | |
⎨ | 2y = c + a − b | |
⎩ | 2z = a + b − c |
2sin(x/2)cos(x/2) | sin(x) | |||
tg(x/2)=sin(x/2)/cos(x/2)= | = | |||
2cos2(x/2)−1+1 | cos(x)+1 |
2P | ||
sinα= | ||
a |
b2+c2−a2 | ||
cosα= | ||
2bc |
2P/a | 2P/b | 2P/c | ||
= | = | |||
1+(b2+c2−a2)/(2bc) | 1+(a2+c2−b2)/(2ac) | 1+(b2+a2−c2)/(2ba) |
4bcP/a | 4acP/b | 4baP/c | ||
= | = | |||
(b+c−a)(a+b+c) | (a+c−b)(a+b+c) | (b+a−c)(a+b+c) |
64abcP3 | ||
= | = | |
(b+c−a)(a+c−b)(b+a−c)(a+b+c)3 |
4abcP | ||
= | ||
(a+b+c)2 |
p2 | ||
P= | tg(α/2)tg(β/2)tg(γ/2) | |
abc |
2P | ||
bo sinα= | ||
ab |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |