funkcja kwadratowa
bb22: Proszę o całe rozwiązanie, bo mam problem z ustaleniem wyniku:
Dla jakich wartości parametru m rozwiązania równania x
2 − mx + 2 = 0 należą do przedziału
<0,3>?
to, co mi wyszło:
https://matematykaszkolna.pl/forum/368851.html
z góry dziękuję
Eta:

Parametr m musi spełniać układ warunków
1/ Δ≥0
2/f(0)>0
3/f(3)>0
4/ x
w∊<0,3>
1/ Δ≥0 ⇔ m∊( −
∞, −2
√2>U<2
√2,
∞)
2/f(0)=2 >0
3/ f(3)= 9−3m+2>0 ⇒ m <11/3=3
23
m∊<0,6>
część wspólna tych czterech warunków jest odpowiedzią
m∊<2
√2, 3
23>
===============