fizyka
pomocy: Dwaj łyżwiarze zderzają sie na lodzie. Pierwszy łyżwiarz waży 39.6 kg i porusza się w kierunku
południowym z prędkością 6, 21 m/s przed zderzeniem, a drugi ważący 52.1 kg porusza się w
kierunku wschodnim z prędkością 4.33 m/s. Po zderzeniu łyżwiarze poruszają się razem. Określ
wielkość i kierunek wektora prędkości po zderzeniu.
3 lut 21:39
pomocy: ?
3 lut 22:56
Lech: Zrob rysunek wektorow predkosci i zastosuj zasade zachowania pedu !
3 lut 23:10
pomocy: serio? takie rzeczy wiem ale jednak nie potrafie dojsc do kierunku wyjsciowego
3 lut 23:38
Maciess: Z tego co kojarze to wartość policzysz z zasady zachowania pędu, a żeby znaleźć wektor
wypadkowy to musisz sobie narysować oba te wektory i z metody przekątnej równoległoboku albo
trójkąta.
3 lut 23:38
Maciess:

m
1v
1+m
2v
2=(m
1+m
2)v
3 nie znasz tylko v
3 więc co wyliczyc wiesz
Ja bym to tak zrobił
3 lut 23:46
pomocy: i z tangensa, juz rozumiem
3 lut 23:59
Maciess: ale niech Lech potwierdzi, on jest fizycznym guru
4 lut 00:13
Lech: Ped jest wektorem , wiec na podstawie rysunku @Maciess :
p
3 =
√ p12 + p22⇒
| | √m12*v12 + m22*v22 | |
⇒v3 = |
| |
| | m1 + m2 | |
Kierunek :
4 lut 09:26