równanie i nierówność
proszę o pomoc: proszę o pełne rozwiązanie przykładów nie tylko o naprowadzenie
1)
sin(5x)+sin(3x)=sin(4x)
2)
3 lut 21:07
Krzysiek60: Do 1 rownania zastosuj wzor sinα +sinβ
| | 1 | | √3 | |
do 2 |
| = |
| odczytaj jaki to kąt |
| | √3 | | 3 | |
3 lut 21:11
Adamus : | | α+β | | α −β | |
Skorzystaj dla lewej strony ze wzoru : sin α + sinβ = 2 sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
3 lut 21:13
Adam0:
sin(4x−x)=sin(4x)cos(x)−sin(x)cos(4x)
sin(4x+x)=sin(4x)cos(x)+sin(x)cos(4x)
sin(3x)+sin(5x)=2sin(4x)cos(x)
2sin(4x)cos(x)=sin(4x)
sin(4x)=0 lub cos(x)=−1/2
3 lut 21:17
proszę o pomoc: wyszło mi
2sin4 cos1 = sin(4x)
3 lut 21:22
proszę o pomoc: ok ok 2sin(4x)cos(x)=sin(4x)
3 lut 21:24
Krzysiek60: Jesli juz to
2sin4x*cosx = sin4x
2 sin4x*cosx−sin4x=0
sin4x(2cosx−1)=0
sin4x=0 lub 2cosx−1=0
3 lut 21:27
proszę o pomoc: okej dla sin4x=0 wiem jak dalej rozwiazywac a dla 2cosx−1=0 mam przeniesc 1 na prawo i
podzielic obie strony przez 2?
3 lut 21:29
Adam0: lub cos(x)=1/2
pomyliłem się
3 lut 21:31
Krzysiek60: Tak masz z robic
i pamietaj z e rownanie cos x=k ma dwa rozwiaznia x= α+2kπ i x= −α =2kπ
3 lut 21:35
Krzysiek60: x=−α+2kπ
3 lut 21:37
proszę o pomoc: | | kπ | |
a sinus bedzie mial rozwiazanie |
| ? |
| | 4 | |
3 lut 21:39
Krzysiek60: Tak
3 lut 21:44