sprawdzenie
Patłyk2703: Proszę o sprawdzenie:
Trzech rowerzystów wiozących różne bagaże jedzie jeden za drugim na różnych rowerach.
Co godzinę następuje zmiana kolejności w szyku lub zmiana bagażu lub zmiana rowerów.
Jazda trwa tak długo, aż wyczerpane zostaną wszystkie możliwości. Oblicz, ile godzin jadą
rowerzyści.
wg mnie będzie to:
jak sobie założymy, że najpierw wybieramy jeden z trzech bagaży dla rowerzysty pierwszego K1
i jeden z trzech rowerów dla niego to mamy dla niego 3*3 kombinacji, dla drugiego rowerzysty
wtedy zostaje do wyboru 2 bagaże i 2 rowery, wtedy mamy 2*2 kombinacje
a dla trzeciego rowerzysty mamy 1*1
zatem liczba kombinacji a tym samym godzin jest równa 3*3*2*2*1*1=9*4=36
3 lut 20:19
Patłyk2703: up
3 lut 22:00
Pytający:
Nie uwzględniłeś kolejności w szyku.
332313=216
3 lut 22:16
Patłyk2703: faktycznie, racja. Dzięki
3 lut 22:28