Pierwiastek
Alamakota: Jak policzyć
( √4−√15 − √4+√15)2
3 lut 20:17
Lech: Zastosuj wzor skroconego mnozenia !
3 lut 20:25
Alamakota: Wyszło mi 31 − 8√15 A ma wyjść 6
3 lut 20:29
toJa:
{a2} − {2ab} + {b2}
4 − √15 − 2√16−15 + 4 + √15 =
= 8 − 2 = 6
3 lut 20:33
Lech: .....= 4 −√15 − 2√ ( 4 −√15)( 4+√15) +4 +√15 = 8 −2 = 6
3 lut 20:34
Krzysiek60: napewno nie 6 tylko −2√15−2
3 lut 20:34
Krzysiek60: 
liczylem w pamieci
3 lut 20:35
Alamakota: Nie rozumiem dlaczego 2√16−15 tzn. Dlaczego ten pierwiastek dalej jest ?
3 lut 20:39
Lech: Pod pierwiastkiem w moim wpisie ( 20.34) masz kolejny wzor skroconego mnozenia ,
popatrz do podrecznika ( gimnazjum ) i korzystaj z tych wzorow !
3 lut 20:42
Mila:
(√4−√15−√4+√15)2=
(√4−√15)2−2*√4−√15*√4+√15+(√4+√15)2=
4−√15−2*√(4−√15)*(4+√15)+4+√15=
=8−2*√16−15=8−2*√1=8−2=6
3 lut 20:54