nierownosc logarytmiczna
Robert proszę o wytłumaczenie: Prosze o pomoc w rozwiazaniu przykladu
log
3(x
2−5x+6)<0
wyznaczylem zalozenia:
x
2−5x+6>0
obliczylem Δ=1
x
1=2
x
2=3
czyli mam x≠2 i x≠3

?
i co mam z tym dalej zrobic bo mi tylko przyszlo na mysl wyznaczyc x
1 i x
2 ale skoro
wyrzucamy je w zalozeniach to nie mam zadnego pomyslu
3 lut 20:08
Krzysiek60: Dziedzina wyznaczona zle
D= ℛ\{2,3}
rano pytales o to samo wroc do tego postu (ja tam zmienilem zwrot nierownosci ale Blee napisal
dobrze
3 lut 20:20
Lech: Rozwiaz nierownosc : log3 ( x2 −5x +6) < log3 1 ⇔x2 −5x +6< 1
3 lut 20:22
Adam0: D= ℛ\[2, 3]
3 lut 20:22
Lech: Dziedzina : x = (−∞ 2) ∪ ( 3, ∞)
3 lut 20:24
Robert proszę o wytłumaczenie: | | 5−√5 | | 5+√5 | |
czyli rozwiązaniem będzie x1= |
| i x2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
3 lut 20:57
Robert proszę o wytłumaczenie: jest dobrze?
3 lut 20:57
Lech: To jest nierownosc , wiec beda przedzialy ! !
3 lut 20:59
proszę o pomoc: wiec od x1 do x2 z otwartymi?
3 lut 21:48