Indukcja
Krzysiek60: mam udowodnic indujkcyjnie taka nierownosc
| 1 | | 1 | | 1 | | 13 | |
| + |
| +.... |
| > |
| (n≥2} |
| n+1 | | n+2 | | n+n | | 24 | |
Podstawiam n=2
| | 1 | | 13 | |
L= |
| < |
| wiec juz co nie gra |
| | 4 | | 24 | |
Nawet nie ma pomyslu jak ja rozwiazac
3 lut 19:56
karty do gry : Dla n = 2 :
| 1 | | 1 | | 4 + 3 | | 14 | | 13 | |
| + |
| = |
| = |
| > |
| |
| 3 | | 4 | | 12 | | 24 | | 24 | |
3 lut 19:57
Adam0: a widzisz do jakiej granicy dąży to wyrażenie?
3 lut 20:08
Krzysiek60: Wydaje mi sie z e do zera
3 lut 20:11
Adam0: gdyby dążyło do 0, do nie mogło by być >13/24
granica musi być większa lub równa 13/24
3 lut 20:12
Adam0: ta suma dąży do ln2
3 lut 20:13
Krzysiek60: Adam0 ja tego nie rozumiem
3 lut 20:13
Krzysiek60: To zadanie z 2 klasy liceum wiec raczej ln nie bylo
3 lut 20:14
Adam0: jeśli ciąg dąży do jakiejś liczby g, to znaczy że wraz z n−em, zbliża się do tej liczby
jak najbardziej
nie może się zbliżać to żadnej liczby <13/24 skoro jest >13/24
3 lut 20:15
Krzysiek60: Teraz rozumiem ale to musi byc rozwiazanie tymi krokami jak w indukcji
Proste dodawania to zrobie indukcyjnie . Nierownosci i podzielnosc juz nie
3 lut 20:17
Adam0: tak, rozumiem
nie chciałem rozwiązywać, to tylko jako ciekawostka
3 lut 20:18
karty do gry : a próbowałeś chociaż napisać założenie i tezę ?
3 lut 20:18
Krzysiek60: Zalozenie
| 1 | | 1 | | 1 | | 13 | |
| + |
| + .......+ |
| > |
| |
| k+1 | | k+2 | | k+k | | 24 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 13 | |
Teza |
| + |
| +.....+ |
| > |
| |
| | k+2 | | k+3 | | k+1+k+1 | | 24 | |
3 lut 20:24
karty do gry : | | 1 | | 1 | |
L = |
| + ... + |
| = |
| | k + 2 | | k + 1 + k + 1 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| + ... + |
| + [ |
| + |
| − |
| ] |
| | k + 1 | | k + k | | k + k + 1 | | k + k + 2 | | k + 1 | |
| | 1 | | 1 | | 13 | |
> |
| + ... + |
| > |
| |
| | k + 1 | | k + k | | 24 | |
Aby dokończyć dowód wystarczy pokazać, ze :
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| − |
| > 0 |
| 2k + 1 | | 2k + 2 | | k + 1 | |
2k + 1 < 2k + 2
co jest prawdą.
3 lut 20:33
Krzysiek60: Dobrze. dziekuje .
3 lut 20:38