kombi sprwdz
Patłyk2703: proszę o sprawdzenie.
Rzucamy trzy różne kostki. Ile jest wszystkich wyników, ile z nich daje sumę oczek równą 6,
ile 7, a ile 10?
wszystkich wyników jest 63, bo kostki są różne.
sumę dającą liczbę oczek 6 jest 10 wyników, mamy kombinacje 4,1,1; 3,2,1; 2,2,2
czyli jest 1*3+1*3*2+1=10
dających liczbę oczek równą 7 jest 15 wyników, mamy kombinacje 3,3,1; 4,2,1; 5,1,1; 3,2,2
czyli jest 1*3+1*3*2+1*3+1*3=15
dających liczbę oczek równą 10 jest 6,3,1; 6,2,2; 5,4,1; 5,3,2; 4,4,2; 4,3,3
czyli jest 1*3*2+1*3+1*3*2+1*3*2+1*3+1*3=6+3+6+6+3+3=27
3 lut 19:15