równanie logarytmiczne
Robert proszę o wytłumaczenie:
jakim wzorem mogę to jakoś uproscić, mógłby ktoś to rozwiązać do końca?
3 lut 19:04
Robert proszę o wytłumaczenie: wiem że założenia to:
x>−1
x>0
ale co dalej?
3 lut 19:06
Benny: x≠1
ln(x+1)=−ln(x)
ln(x+1)=ln(1/x)
x+1=1/x
x2+x−1=0
3 lut 19:08
Janek191:
x > 0 i x ≠ 1
log ( x + 1) = − log x
log (x + 1) + log x = 0
log (x + 1)*x = log 1
x2 + x = 1
x2 + x − 1 = 0
itd.
3 lut 19:09
Robert proszę o wytłumaczenie: dlaczego x≠1
3 lut 19:12
Janek191:
Bo log 1 = 0 100 = 1
3 lut 19:13
Robert proszę o wytłumaczenie: i dlaczego z równania z drugiej strony znikła −1 i co to wgl. za wzór że możemy tak rozbić
logarytmy pod ułamkiem
3 lut 19:15
Janek191:
Do obu stron równania dodajemy : log x
3 lut 19:19
Robert proszę o wytłumaczenie: okej zrozumiałem do momentu gdzie
log(x+1)+logx=0
ale skąd co sie bierze dalej nie rozumiem
3 lut 19:24
Janek191:
Wzór:
log a*b = log a + log b
oraz
log 1 = 0 bo 100 = 1
3 lut 19:26
Robert proszę o wytłumaczenie: czyli mam
logx+x = log1
i skoro mam te same podstawy logarytmu to moge je zniesc tak?
3 lut 19:31
Robert proszę o wytłumaczenie: to wychodzą mi rozwiązania:
| | −1−√5 | |
x1= |
| czyli odpada bo x>−1 |
| | 2 | |
| | −1+√5 | |
x2= |
| i to jest prawidłowe czyli zostaje |
| | 2 | |
i to jest koniec zadania?
3 lut 19:35
Krzysiek60: Robert a powiedz mi dlaczego to (−1) zniknelo ?
3 lut 19:35
Robert proszę o wytłumaczenie: bo pomnozylismy 2strony przez logx /// przynajmniej tak mi sie wydaje ze Janek pomylil sie i
napisal ze dodajemy do obu strong lox zamiast mnozymy 2strony
3 lut 19:39
Robert proszę o wytłumaczenie: mam racje?
3 lut 19:44
Krzysiek60: Dobrze
no to dostajemy
log(x+1)= −lgx
teraz mozesz zrobic tak
| | 1 | |
albo zamienic −lgx na log |
| |
| | x | |
albo to co proponuje
Janek191 Pozdrawiam

dodac do obu stron rownania log x
czyli bedzie
log(x+1)+logx= −logx+logx=0
czyli inaczej mowiac −logx przenosimy na lewa strone
Masz log(x+1)+logx=0
Dalej
Janek 191 napisal rozwiazanie (wlasnosci dzialan na logarytmach musisz znac
Troche inaczej proponuje rozwiazac to
Benny
Napisz jak rozumiesz jego rozwiazanie
3 lut 19:49
Robert proszę o wytłumaczenie: rozwiązania Benny'ego wogóle nie rozumiem bo wziął logarytm naturalny i nie wiem wogóle jaki to
ma związek z moim przykładem.
A co do log i lg to myslalem to to samo, wiec teraz jestem skolowany znowu
3 lut 19:52
Robert proszę o wytłumaczenie: no bo niby jak dodajac logx/lgx do obu stron pozbylismy sie mianownika po lewej stronie
3 lut 19:53
Krzysiek60: Zapis log i lg oznacza to samo
U Bennego jest
Korzystamy z roznwartosciowosci funkcji logarytmicznej i rownosc zapisujemy tak
mnozysz przez x obie strony rownosci w celu pozbycia sie mianownika i dostajesz
x
2+x−1=0
Mozna zamienic log dziesietny na logarytm naturalny (mnozymy tam przezc cos nie pamietam
Tutaj nie ma potrzeby
Masz kolego bardzo duze braki
3 lut 20:08