nierówność wykładnicza
Robert: czy rozwiązanie jest poprawne, proszę o pomoc
22x+2 > 3*2x
t=2x
t2+2 > 3*t
t2+2 > 3t
t2−3t+2>0
Δ=1
t1=1
t2=2
1=2x odpada
2=2x
x=1
3 lut 18:37
PW: A dlaczego 1=2x "odpada"?
3 lut 18:38
Robert: A sam nie wiem, coś mi się chyba pomyliło, czyli będzie 2 rozwiązanie x2=0
3 lut 18:46
Krzysiek60: Kolega nie popatrzyl do swojego poprzedniego postu gdzie sie pytal dlaczego t>0 musi byc
Tam mu narysowalem wykresy i mial odpowiedziec .
Trudno
3 lut 18:51
Robert: Wiem że t>0 bo obojętnia jaka potęga zawsze dla liczbe>0 ale co to mi daje w tym przykładzie?
3 lut 19:00
Krzysiek60: No to zobacz jakie masz rozwiazania wzledem t .
Jesli robisz podstawienie to musisz od razu zalozyc ze t>0 i wtedy nie ma problemu
U siebie w rozwiazniu nie zalozyles i pojawil sie problem . .
3 lut 19:05