prosta
Adamus: Dana jest prosta krawedziowa: 2x −y +z= 3 , x− 3y + 3z = 4
Obliczyc odleglosc punktu A(1,1,1) od tej prostej .
3 lut 18:08
Pytający:
https://www.matematyka.pl/238339.htm
u=(2,−1,1)×(1,−3,3)=(0,−5,−5) // wektor kierunkowy podanej prostej
Szukamy punktu na prostej:
2x −y +z= 3
x− 3y + 3z = 4
// pierwsze − 2 razy drugie
0x+5y−5z=−5 ⇒ y=z−1
Weźmy z=1 ⇒ y=0 ⇒ x=1.
P
0=(1,0,1)
v=AP
0=(1−1,0−1,1−1)=(0,−1,0)
| | |v×u| | | |(0,−1,0)×(0,−5,−5)| | | |(5,0,0)| | | 1 | |
d= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | |u| | | |(0,−5,−5)| | | |(0,−5,−5)| | | √2 | |
3 lut 19:43
jc: Proponuję coś innego.
Płaszczyzna prostopadła do prostej, przechodząca przez (1,1,1).
x=1+2s+t
y=1−s−3t
z=1+s+3t
Przecięcie z prostą (wstawiamy do równań płaszczyzn).
2(1+2s+t)−(1−s−3t)+(1+s+3t)=3
(1+2s+t)−3(1−s−3t)+3(1+s+3t)=4
6s+8t=1
8s+19t=3
s=−1/10, t=1/5
v = (0, −1/2, 1/2)
d = 1/√2
3 lut 20:06
Adamus: Dziekuje , ale rownanie prostej w postaci ogolnej to : x + y − z = 0
Czyli odleglosc punktu A(1,1,1)
| | | 1*1 +1*1 −1*1 +0| | |
d= |
| = 1/√3 |
| | √ 12 + 12 + (−1)2 | |
Gdzie jest blad ? ?
3 lut 20:11
Pytający:
x + y − z = 0 to równanie płaszczyzny, nie prostej.
x=t, y=s, z=t+s
https://www.wolframalpha.com/input/?i=ParametricPlot3D%5B%7Bt,s,t%2Bs%7D,%7Bt,-100,100%7D,%7Bs,-100,100%7D%5D
Prosta z Twojego zadania:
x=1, y=t−1, z=t
https://www.wolframalpha.com/input/?i=ParametricPlot3D%5B%7B1,t-1,t%7D,%7Bt,-100,100%7D%5D
3 lut 21:02
Adamus : Ale prosta w postaci parametrycznej : x =1 ; y = t −1 ; z= t mozna sprowadzic do postaci
ogolnej :
i wychodzi : x+y−z = 0
3 lut 21:08
Pytający:
Postać ogólna prostej w ℛ
3... znaczy jaka postać?
3 lut 21:14
Adam0: (x, y, z)•(1, 1, 1)=x+y+z=0
mamy układ równań
x+y+z=0
2x−y+z=3
x−3y+3z=4
3 lut 21:19
Adam0: nie przemyślałem tego dobrze, tak rzuciłem pomysłem
3 lut 21:25
Pytający:
Rzucać pomysłami jest sens, ale jeśli objaśnisz, na czymże ten Twój pomysł miał polegać. Wtedy
łatwiej wskazać błąd w rozumowaniu, jeśli ów pomysł okazał się być jednak błędnym.

"(x, y, z)•(1, 1, 1)=x+y+z=0"
Spróbuj wyjaśnić: po co to liczysz i jakie wyciągasz z tego wnioski?
3 lut 21:32
Adamus : W tresci zadania podane jest rownanie krawedziowe okreslone przez dwie plaszczyzny ,
wyznaczylem na tej podstawie rownanie prostej w postaci parametrycznej
x= 1 ; y = −1 −5t ; z= −5t , i na tej podstawie otrzymalem rownanie prostej : x+ y − z= 0
Kolega @Pytajacy napisal , ze jest to rownanie plaszczyzny , ale jakiej ?
Mnie uczono , ze rownanie plaszczyzny w R3 zapisujemy w postaci
ogolnej : Ax +By+Cz+D = 0
oraz rownanie prostej w R3 : Ax+By +Cz +D = 0 , czy to jest blad ? ?
3 lut 21:41
Pytający:
Hmmm, nie zastanowiło Cię, że równania płaszczyzny i prostej są identyczne?
Ax +By+Cz+D=0 to równanie ogólne płaszczyzny. Nie prostej.
O równaniu ogólnym prostej w ℛ
3 nie słyszałem. W ℛ
2 owszem jest, Ax+By+C=0. W ℛ
3 możesz mieć
co najwyżej równanie prostej jako układ dwóch równań ogólnych płaszczyzn, ale to właśnie jest
równanie krawędzie prostej.
http://www.profesor.pl/mat/pd5/pd5_e_szuminska_3_20050411.pdf
To, że układ x=1, y=−1−5t, z=−5t spełnia równanie x+y−z=0 dla t∊ℛ znaczy jedynie tyle, że każdy
punkt tej prostej należy do tej płaszczyzny (znaczy ta prosta zawiera się w tej płaszczyźnie).
Jednak w drugą stronę to nie działa, przykładowo punkt (2,0,2) należy do płaszczyzny x+y−z=0,
ale nie należy do prostej x=1, y=−1−5t, z=−5t.
3 lut 21:57
Mila:
Właśnie też mnie zastanawia to równanie prostej (x+y−z=0 ) już drugi raz pojawia się ten
problem.
3 lut 22:16
Adamus: No wlasnie
Pani @Mila jest dobra z geometrii niech rozwazy ten problem , bo pare razy z tym
sie spotkalem .
3 lut 22:19
Adam0: x+y−z=0 to płaszczyzna
co najwyżej może tą prostą zawierać
3 lut 22:21
Mila:
Zastanawia mnie dlaczego studenci wstawiają tak sformułowane zadanie.
Dla mnie to jest równanie płaszczyzny. Już pisałam gdzieś tam.
3 lut 22:24
Pytający:
Problemem jest to, że ktoś nazywa to równanie (x+y−z=0) równaniem prostej, podczas gdy to nie
jest równanie prostej (to równanie płaszczyzny). To jak nazywać kota psem (czy też na odwrót)
− można, ale sensu w tym niewiele.
3 lut 22:25