nierówność trygonometryczna
prosze o pomoc: Muszę rozwiązać nierówność trygonometryczną:
więc zacząłem tak:
t=3x+1
narysowałem wykres sinusa
i odczytałem
| | 5 | | 13 | |
t∊( |
| π+2kπ ; |
| π+2kπ) |
| | 6 | | 6 | |
potem podstawiłem spowrotem
| | 5 | | 2 | | 1 | |
wyliczyłem x= |
| π+ |
| kπ− |
| |
| | 18 | | 3 | | 3 | |
| | 13 | | 2 | | 1 | |
wyliczyłem x= |
| π+ |
| kπ− |
| |
| | 18 | | 3 | | 3 | |
| | 5 | | 2 | | 1 | | 13 | | 2 | | 1 | |
czyli x∊( |
| π+ |
| kπ− |
| ; |
| π+ |
| kπ− |
| ) |
| | 18 | | 3 | | 3 | | 18 | | 3 | | 3 | |











3 lut 18:07
toJa: wyglada dobrze.
3 lut 18:17
prosze o pomoc: czyli x∊ jest dobrze, czy lepiej zostawić tylko x1= i x2=
3 lut 18:21
toJa:
x ∊
3 lut 18:22
prosze o pomoc: to nie wiem jakim cudem, miałem tak samo na kolokwium a zostało mi to niezaliczone
3 lut 18:24
PW: Pierwszym na dodatniej półosi rozwiązaniem równania
3 lut 18:36
Robert: | | 1 | |
tylko że ja mam nierównosc sint < |
| |
| | 2 | |
a nawet gdyby to było równanie to trzeba przecież też podać 2 rozwiązanie tak czy nie?
3 lut 18:41
PW: Uświadamiam Ci co innego.
Napisz rozwiązanie nierówności
na przedziale [0,2π]. Dalej to już tylko okresowość.
3 lut 18:45
Robert: | | 5 | | 5 | |
t∊( |
| π ; 2π) U <0; |
| π) |
| | 6 | | 6 | |
3 lut 18:54
PW: | | π | |
Nie, ten drugi przedział (a właściwie pierwszy w kolejności na osi) to <0, |
| ). |
| | 6 | |
3 lut 19:15
Robert proszę o wytłumaczenie: a no tak pomyliło mi się
ale to jest na przedziale [0,2π], a przeciez moge wyznaczyc na przedziale jaki mi pasuje.
Noi trzeba dodac 2kπ bo sie powtarza czyli moje pierwsze rozwiazanie jest poprawne?
3 lut 19:59