równanie trygonometryczne
trygo: 3sinx=2cos
2x
| | π | | 5 | |
czy rozwiązanie x1 = |
| +2kπ i x2 = |
| π+2kπ jest poprawne? |
| | 6 | | 6 | |
3 lut 17:43
Mariusz:
3sinx=2−2sin
2x
2sin
2x+3sinx−2=0
(2sinx+1)(sinx−2)=0
Zapomniałeś o minusie
3 lut 18:08
PW: Na pewno nie.
x1 i x2 jest niepoprawne logicznie.
Jeżeli chcesz, żeby ocenić poprawność rozwiązania, to je przytocz. Niestety w naszym
języku słowo "rozwiązanie" ma dwa znaczenia:
1. każda liczba spełniająca równanie (trudno o liczbie orzec, czy jest "poprawna")
2. proces myślowy prowadzący do uzyskania zbioru rozwiązań.(ten proces może być poprawny
lub nie, i nie oznacza, że był poprawny nawet jeśli otrzymany zbiór rozwiązań jest "dobry").
3 lut 18:11
PW: ... A Mariuszowi nie wierz, rąbnął się rozkładając na czynniki, czyli zaprezentował niepoprawne
rozwiązanie.
3 lut 18:18
prosze o pomoc: okej więc tak:
3sinx=2cos
2x
3sinx=2(1−sin
2x)
3sinx=2−2sin
2x
3sinx+2sin
2x−2=0
2sin
2x+3sinx−2=0
t=sinx
2t
2+3t−2=0
Δ=25
t
1 = −2
noi moje rozwiązania te co wyżej
3 lut 18:29
Mariusz:
Zgadza się mój błąd z minusem
Tak spójnikiem powinno być słówko lub
3 lut 18:40
Robert: Okej dziękuję
3 lut 18:43
Robert: bo nie muszę wracać z podstawieniem nigdzie?
3 lut 18:44