kombinatoryka
Patłyk2703: Antek i Bolek w podanej kolejności rzucają niesymetryczną monetą, na której orzeł wypada 2x
rzadziej niż reszka
Wygrywa ten, kto pierwszy wyrzuci orła. Znajdź prawdopodobieństwo wygranej Bolka.
3 lut 16:30
g:
Po = 1/3, Pr = 2/3
P
Bolek = Po*(Pr + Po*P
Bolek)
| | Po*Pr | | 1 | |
stąd PBolek = |
| = |
| |
| | 1−Po2 | | 4 | |
3 lut 19:19
Patłyk2703: a to przypadkiem nie powinien być jakiś ciąg?
4 lut 04:13
Patłyk2703: a nie, sorry, w tym zadaniu jest napisane, że rzucają po razie i fajrant.
4 lut 04:15
Patłyk2703: Dziękuję
4 lut 04:15
Patłyk2703: | | 2 | | 1 | |
chociaż, mi wychodzi jak teraz robię |
| , a nie |
| |
| | 9 | | 4 | |
4 lut 04:17
g: Założyłem że rzucają aż ktoś wyrzuci orła.
To jest ciąg, tyle że samopodobny. Pod P
Bolek z prawej strony należy wstawić P
Bolek
z lewej i tak w nieskończoność.
4 lut 12:50