1.Znajdź wszystkie liczby naturalne n, dla których liczba n^4+ 4 jest pierwsza.
alinka: 1.Znajdź wszystkie liczby naturalne n, dla których liczba n4+ 4 jest pierwsza. odpowiedź
uzasadnij.
2. Niech k będzie liczbą całkowitą. Wykaż że liczba 4k jest różnicą kwadratów dwóch liczb
całkowitych.
3. Funkcja liniowa f spełnia warunki: f (1 ) =3 i f (3 ) = 1 . Oblicz f (4 ).
4. Pewien kwadrat i półkole mają równe obwody. Która z tych figura większe pole?
5. Wykaż, że przekątne równoległoboku dzielą się na połowy.
3 lut 16:21
Benny: 1.
n4+4=(n2+2−2n)(n2+2+2n)
3 lut 16:23
Adam0: (k+1)2−(k−1)2=4k
3 lut 16:29
Krzysiek60:

Nr 5
Ac i BD to przekatne rownolegloboku
O − punkt przeciacia sie przekatnych rownolegloboku
Teza AO= OC
BO=OD
Rozpatrzmy dwa trojkaty AOB i COD
Trojkaty te maja
AB= CD jako przeciwlegle boki rownolegloboku
∡α=∡α
1
∡β= ∡β
1 jako katy naprzemianlegle wewnetrzne
Na podstawie cechy przystawania trojkatow KBK stwierdzamy ze ΔAOB≡ΔCOD
wobec czego
AO= OC
BO=OD
Z tych rownosci wnioskujemy ze punkt O podzielil kazda z przekatnych na polowy .
Wiec ustalamy jedna z wlasnosci rownolegloboku (jest ich kilka )
Twierdzenie :
W rownolegloboku przekatne dziela sie na polowy
3 lut 18:46
karty do gry : 3. :
| f(3) − f(1) | | f(4) − f(3) | |
| = |
| |
| 3 − 1 | | 4 − 3 | |
3 lut 18:49
g: 1. n=1, n4+4 = 5. Z postu Bennego widać że n=1 to jedyne rozwiązanie.
3 lut 19:26