uzasadnij
patka: uzasadnij, że dla dowolnej liczby naturalnej n liczba 16n+1 − 10 * 24n−1 jest podzielna
przez 11
doszłam do tego, że 16n+1 = 24n+1, ale nie wiem co zrobić z liczbą 10 :c
3 lut 16:11
jednowtemacie: Musisz dążyć do tego żeby przed początkowe wyrażenie wyciągnąć 11 przed nawias.
3 lut 16:14
jednowtemacie: Sprowadź obie potęgi do postaci 24n i wyciągnij ją przed nawias, a w drugim otrzymasz 11.
3 lut 16:15
patka: nie za bardzo wiem jak to zrobić
3 lut 16:18
jednowtemacie: Skorzystaj z tych wzorów:
an+1=an*a
16=24
(an)m=an+m
an−1=an/a
3 lut 16:21
Janek191:
16n+1 − 10*24n −1 = 24n + 4 − 10*24n −1 = 24n*(16 − 5) = 11*24n
3 lut 17:07