Funkcja homograficzna
Ktoś: | | ax+b | |
Jak wyznaczyc srodek symetrii wykresu funkcji homograficznej f(x)= |
| ? |
| | cx+d | |
3 lut 14:59
Adam0: to będzie punkt przecięcia się jego asymptot
(−d/c, a/c)
3 lut 15:03
Ktoś: ale na to jest jakis sposob czy poprostu trzeba zapamietac te wzorki?
3 lut 15:04
Adam0: ja nic nie zapamiętywałem, nie wiem o co ci chodzi
3 lut 15:05
Ktoś: x=−d/c y=a/c czy to trzeba zapamietac czy jest jakis sposob na inny sposob?
3 lut 15:14
Adam0: x=−d/c − miejsce zerowe mianownika
| | a+b/x | |
y=a/c − f(x)= |
| i bierzesz granicę w x→∞ |
| | c+d/x | |
3 lut 15:15