Dla jakim wartości parametru m równanie
zadanie: Dla jakim wartości parametru m równanie −x2+mx−m2+2m−1=0 ma dwa różne pierwiastki x1, x2
spełniające warunek x1+x2=x1*x2+1?
Odpowiedź to dla m = 1
3 lut 14:03
Jerzy:
Muszą być spełnione dwa warunki:
1) Δ > 0
| | −m | | −m2 + 2m − 1 | |
2) |
| = |
| |
| | −1 | | −1 | |
3 lut 14:07
3 lut 14:07
Jerzy:
Upss ... za ułamkiem z prawej strony jeszcze trzeba dopisać: + 1
3 lut 14:08
zadanie: Mogę prosić o rozwiązanie tego? Nie za bardzo to rozumiem
3 lut 14:40
Jerzy:
1) m2 − 4*(−1)*(−m2 + 2m − 1) > 0 ..... i rozwiązuj.
3 lut 14:42
Jerzy:
2) m = m2 − 2m + 1 + 1 .... . i rozwiązuj.
Na końcu część wspólna rozwiązań 1) i 2)
3 lut 14:44
zadanie: Δ=−3m2+8m−4 > 0
co dalej?
a w tym 2) m2−2m+2 i z tego Δ wyliczyć czy co?
3 lut 16:38