Kombinatoryka
MysteriousCore: 1. Ile różnych ciągów liter zawierających BB lub CC można ułożyć ze słowa CSBRBCBNBNB
wykorzystując wszystkie litery?
2. W wyścigu bierze udział 5 zawodników mających numer od 1 do 5 (każdy inny). Ile jest
możliwości zakończenia wyścigu, że żaden z uczestników nie zajmie miejsca ze swoim numerem?
3 lut 13:58
MysteriousCore: ?
3 lut 15:04
Pytający:
1.
C // 2 wystąpienia
S // 1 wystąpienie
B // 5 wystąpień
R // 1 wystąpienie
N // 2 wystąpienia
11 liter łącznie
// (CC)+(BB)−(CC i BB)=
=15120+79380−14760=79740
• (CC) CC traktujesz jako 1 element, wtedy masz 10 elementów, B występuje 5 razy, N występuje 2
| | 10! | |
razy, stąd |
| ciągów. |
| | 5!2! | |
| | 6! | |
• (BB) Litery różne od B ustawiamy w ciąg na |
| sposobów. Jest 7 miejsc do wstawienia |
| | 2!2! | |
B:
□X□X□X□X□X□X□ // X to litery różne od B
BBBBB możesz podzielić w 4 miejscach:
B□B□B□B□B
Aby wystąpiło BB, należy BBBBB podzielić w 0 lub 1 lub 2 lub 3 miejscach:
| |
// B|BBBB, BB|BBB, BBB|BB, BBBB|B // 2 grupki |
| |
| |
// B|B|BBB, B|BB|BB, B|BBB|B, BB|B|BB, BB|BB|B, BBB|B|B // 3 grupki |
| |
| |
// B|B|B|BB, B|B|BB|B, B|BB|B|B, BB|B|B|B // 4 grupki |
| |
| | | |
Dla każdego z powyższych ustawień tych pięciu B w k grupkach, wybieramy | miejsc, w które |
| | |
wstawiamy tak właśnie pogrupowane B pośród litery różne od B.
| | 6! | | | | | | | | | | | | | |
Stąd |
| ( | + | + | + | ) ciągów. |
| | 2!2! | | | | | |
| | 5! | |
• (BB i CC) CC traktujesz jako 1 element, wtedy litery różne od B ustawiamy w ciąg na |
| |
| | 2! | |
sposobów. Jest 6 miejsc do wstawienia B. Reszta analogicznie jak w (BB).
2.
Metoda włączania i wyłączania:
https://www.wolframalpha.com/input/?i=sum+k%3D0..n+of+(-1)%5Ek*binomial(n,k)*(n-k)!+where+n%3D5
3 lut 18:19
Mila:
II sposób
2) podsilnia− nieporządki
| | (−1)0 | | (−1)1 | | (−1)2 | | (−1)3 | | (−1)4 | | (−1)5 | |
!5=5!*( |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| )= |
| | 0! | | 1! | | 2! | | 3! | | 4! | | 5! | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
=120*(1−1+ |
| − |
| + |
| − |
| = |
| | 2 | | 6 | | 24 | | 120 | |
=60−20+5−1=44
3 lut 21:33
Pytający:
I trochę bzdurę napisałem wyżej, zamiast:
powinno być:
| | | |
"wybieramy k miejsc na | sposobów". |
| | |
3 lut 21:38
Mila:
Nie przejmuj się, autor jak widać nie czyta

Pozdrawiam eksperta
3 lut 22:18
Pytający:
Nie czyta, ale przeczyta −
MysteriousCore to raczej przykładny czytelnik.

I cóż powiem
Milu, pierwszy raz widzę, żebyś sama siebie pozdrawiała.

Dołączam się do
pozdrowień!
3 lut 22:30
MysteriousCore: Trochę średnio rozumiem dlaczego w drugim w tej metodzie włączania i wyłączania jest właśnie na
przemian plus i minus
4 lut 21:41