czworokąt
mat18: Mam jeszcze takie zadanie,którego nie potrafię ruszyć

W czworokącie wypukłym ABCD na bokach AB i AD wybrano odpowiednio punkty E i F
tak,że czworokąt AECF jest równoległobokiem
Odcinki BF i ED przecinają się w punkcie M
Wykaż,że czworokąty AEMF i BCDM mają równe pola
pomoże ktoś? bardzo byłbym wdzięczny
Eta:

1/ przejrzysty rysunek zgodnie z treścią zadania
2/ trójkąty ABF i ABC mają równe pola
bo mają wspólną podstawę AB i wysokość "h" tej samej długości
bo AB ∥FC ( z własności równoległoboku
analogicznie trójkąty AEC i ECD też mają równe pola bo mają wspólną podstawę EC
i wysokość "w" o tej samej długości bo AC∥AD
zatem:
P(AEMF) +P(EBM)=P(ABC)=P(AEC)+P(EBC)= P(ECD)+P(EBC)=P(EBCD)= P(BCDM)+P(EBM)
czyli
P(AEMF)=P(BCDM)
================
c.n.w