PW: Ale trochę takie "dla niekumatytch". Zrobi takie "na krzyż", otrzyma dobry wynik, chociaż nie
wie dlaczego.
Ja bym wolał, żeby dziecko napisało:
− Jeżeli c=24 zł oznacza cenę 1 sztuki w zł, to 14c=14
.24 zł jest ceną 14 sztuk.
Proporcja wynika z równości
x=14
.24
gdzie x oznacza szukaną cenę. Równość tę można zapisać w postaci
x
.1=14
.24,
czyli nieśmiertelną proporcją
1 24
14 x
Inaczej można to wytłumaczyć tak:
− Cena 1 sztuki wyrobu c jest wielkością stałą
W tym wypadku
| | 24 zł | | x zł | |
|
| . = |
| |
| | 1 szt | | 14 szt. | |