matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie różniczkowe
stud:
Rozwiązać równanie różniczkowe: x−y+x
dy
dx
=0
3 lut 13:47
Jerzy:
dy
dy
y
x*
= y − x ⇔
=
− 1
dx
dx
x
y
Teraz podstawienie: u =
i dostajesz równanie o rozdzielonych zmiennych.
x
3 lut 13:52