Wyznacz całkę metodą przez części :
oo: Wyznacz całkę metodą przez części :
3 lut 12:53
3 lut 13:43
oo: a jakaś troszkę większa podpowiedź jak to rozpisać na początku chociaż ?
3 lut 15:21
jc:
(tg x)' = 1/cos
2x = 1 + tg
2x
(tg
2x)' = 2 sin x/cos
3x
| | 1 | | 1 | |
całka = |
| ∫x2 (tg2x)' dx = |
| x2 tg2 x − ∫x tg2 x dx |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
= |
| x2 tg2 x − ∫x (tg x − x)' dx = ... dokończ sam |
| | 2 | |
3 lut 15:45
Mariusz:
Wygodniej będzie bez zamiany na tangensy i secanse
Część wielimianową łatwo różniczkować , część trygonometryczną łatwo jest całkować
bo w liczniku masz pochodną cosinusa który znajduje się w mianoiwniku
Możliwe że w drugim całkowaniu przez części przydatna będzie jedynka trygonometryczna w
liczniku
3 lut 18:49
jc: Mariusz, jak chcesz pozbyć się x2, to i tak musisz 2 razy różniczkować (całkować
przez części). Myślę, że każdy na samym początku nauki różniczkowania różniczkuje
tangens oraz poznaje wzór na pochodną iloczynu i widzi funkcję pierwotną
do sin x/cos2x i do tg x.
3 lut 19:00
oo: dziękuję za chęć pomocy , ale chyba i tak nie wiem jak się za to zabrać :C
4 lut 13:06
jc: Rozumiesz całkowanie przez części?
4 lut 13:14
Mariusz:
| f(x+Δx)−f(x) | |
| − lioraz różnicowy |
| Δx | |
| | f(x+Δx)−f(x) | |
limΔx→0 |
| pochodna |
| | Δx | |
| | (f(x+Δx)+g(x+Δx))−(f(x)+g(x)) | |
limΔx→0 |
| =? |
| | Δx | |
| | f(x+Δx)g(x+Δx)−f(x)g(x) | |
limΔx→0 |
| =? |
| | Δx | |
Niech F(x) będzie funkcją pierwotną funkcji f(x) a C będzie stałą
(F(x)+C)'=f(x)
4 lut 18:58