Jeżeli dowolny wyraz ciągu liczb oznaczymy x, to wyraz nastepny po nim jest równ
alinka: | | 1−x | |
Jeżeli dowolny wyraz ciągu liczb oznaczymy x, to wyraz nastepny po nim jest równy |
| . |
| | 1+x | |
Pierwszym wyrazem tego ciągu jest
47. Jaki jest dziesiąty wyraz tego ciągu? Odpowiedź
uzasadnij
kompletnie nie mam pomysłu na to zadanie
3 lut 12:46
Qulka: −11/25
3 lut 12:55
alinka: a możesz powiedzieć jak to zrobiłeś, ja nie wstawiam po tylko odp a by wiedzieć jak cos takiego
rozwiązać
3 lut 12:59
PW: Najprostszy pomysł to metoda babci pod piecem. Siedzi sobie w cieplutkim, ma dużo czasu, to
sobie policzy po kolei:
| | 1−a2 | | | | 8 | | 4 | |
a2= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 1+a2 | | | | 14 | | 7 | |
Już babcia wie, czemu jest równy a
4?
3 lut 13:02
Qulka: Tym razem nie zauważyłAm odpowiedź uzasadnij
3 lut 13:04
PW: Korekta. W drugiej linijce od dołu liczymy a3, nie a2.
3 lut 13:04
Qulka: zapomniałam o −1 i nie uprościło mi się do x
3 lut 13:08
piotr: zauważmy, że:
| | 1−x | |
dla f(x) = |
| mamy f(f(x)) = x |
| | 1+x | |
3 lut 13:47