Punkt A(a,b) należy do wykresu funkcji y=2x, x ∊ R. Sprawdź czy: b>a b-a=a b>1//
alinka: Punkt A(a,b) należy do wykresu funkcji y=2x, x ∊ R. Sprawdź czy:
b>a
b−a=a
b>1//2 a
dla kazdego b≠o ab =2
3 lut 12:38
PW: y=2x, a więc dla punktu A jest
b=2a,
co oznacza, że
b−a=a.
3 lut 12:43
alinka: a więc dla punktu A jest
b=2a, − amoge wiedziec skąd to wiesz? jakaś własność?
3 lut 12:46
PW: A=(a,b) należy do prostej, jego współrzędne muszą więc spełniać równanie prostej. Liczba b jest
"igrekową" współrzędną, liczba a jest "iksową" współrzędną.
3 lut 12:52
alinka: acha dobra rozumiem, dzieki
3 lut 13:00