matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Znaleźć element odwrotny
Stormx:
Wyznaczyć element odwrotny do a=1+
3
√
4
w ciele ℚ[
3
√
2
] Doszłam do takiego momentu: (1+
3
√
4
)(a+
3
√
b
)=1 a+2b+a
3
√
4
+b
3
√
2
=1 Teraz nie wiem jak wyznaczyć a i b.
3 lut 12:25