Wiedząc że prosta poprowazona przez jeden z wierzchołków rombu odcina na przedłu
alinka: Wiedząc że prosta poprowazona przez jeden z wierzchołków rombu odcina na przedłużeniach jego
boków odcinki o dł. 4 i 9 cm, można stwierdzić, że dł. boku rombu wynosi.... Podaj obliczenia.
3 lut 09:54
Janek191:
Czy dobrze przepisana jest treść tego zadania ?
3 lut 12:40
alinka: tak
3 lut 12:47
Qulka: bok =6 bo 9/a=a/4
3 lut 12:59
Janek191:
Jest może rysunek do tego zadania ?
3 lut 13:00
Qulka:

np. taki
3 lut 13:06
Janek191:
'
3 lut 13:13
alinka:

α+β =180 a więc DAS = α i DCN= α i jak dalej udowodnić podobieństwo tych trójkątów?
3 lut 13:28
PW: A po co za pomocą kątów? Odpowiadające sobie boki są równoległe.
3 lut 13:31
Qulka: albo że kąty odpowiadające są równe bo proste są równoległe
3 lut 13:34