Funkcja kwadratowa
Liwiaa: Zapisz wzór funkcji kwadratowej w postaci iloczynowej (o ile to możliwe):
a)f(x)=x
2+5x−6
b)f(x)=3x
2−27
c)f(x)=x
2+6x+9
d)f(x)=4x
2−10x+15
e)f(x)=x
2−2x−6
f)f(x)=2(x−3)
2+8
Bardzo prosze o cale rozwiązanie zadania, będę bardzooo wdzięczna
Maciess: a)
Δ=25−4*(−6)=49
√Δ=7 x
1=−6 x
2=1
Postać iloczynowa a(x−x
1)(x−x
2) więc tutaj f(x)=(x+6)(x−1)
b) Czynniki przed nawias i wzór skróconego mnożenia
c) poszukaj wzoru skroconego mnożenia. Wskazówka, jak delta wychodzi 0 to mozna od razu zwinąć
w wzór skroconego mnożenia

Reszta to wiadomo. Próbuj sama