Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak to rozwiązać?
Agata12: Rzucamy trzy razy sześcienną kostką do gry. Niech zmienna losowa X oznacza, ile razy otrzymano
parzystą liczbę oczek.
a) Znaleźć rozkład prawdopodobieństwa zmiennej X.
b) Znaleźć jej wartość oczekiwaną, wariancję i odchylenie standardowe.
c) Wyznaczyć dystrybuantę oraz narysować jej wykres.
d) Obliczyć prawdopodobieństwo P(X<3) i zaznaczyć je na wykresie dystrybuanty.
3 lut 01:29
Qulka: a) rozkład
0 − 125/216
1 − 75/216
2 − 16/216
3 − 1/216
3 lut 02:29
Qulka: b) E(x) = 0•125/216 + 1•75/216 + 2•16/216 + 3•1/216 = 110/216
3 lut 02:37
Adam: Nie powinno być czasem tak?
0 − 27/216
1 − 81/216
2 − 81/216
3 − 27/216
3 lut 16:08
Olek: Adamie, ale później wychodzą bardzo duże liczby.
3 lut 18:13
Kinga98: Ma ktoś jakiś pomysł? Bardzo proszę o pomoc z tym zadaniem.
3 lut 18:23
Qulka: wszystkich 6•6•6=216
zero parzystych czyli z 3 nieparzystych
3•3•3 = 27
więc 27/216
jedna z 3 parzystych 2 nieparzyste
3•3•3*3 miejsca =81
więc 81/216
podobnie z 1 nieparzystą i 2 parzyste
81/216
3 lut 19:14
Pytający:
Rozkład jak Adam napisał:
P(0)=1/8
P(1)=3/8
P(2)=3/8
P(3)=1/8
P(x)=0 dla x∉{0,1,2,3}
E(X)=(0+3)*1/8+(1+2)*3/8=3/2
σ2=E(X2)−(E(X))2=(02+32)*1/8+(12+22)*3/8−3/2=3/2
σ=√3/2
F(x)=
0 dla x<0
1/8 dla 0≤x<1
1/8+3/8=1/2 dla 1≤x<2
1/2+3/8=7/8 dla 2≤x<3
7/8+1/8=1 dla 3≤x
P(X<3)=P(X≤3)−P(X=3)=F(3)−1/8=1−1/8=7/8
3 lut 19:15
Pytający:
I jak napisała
Qulka.
3 lut 19:16
Qulka: nie wiem dlaczego o 2 w nocy wydawało mi się że na kostce jest tylko jedna parzysta

zważywszy że na samym początku myślałam że to moneta
3 lut 19:34