proszę o pomoc
Kasia92: Wykazac ,ze równanie x13− 3x7 + 1 = 0
posiada przynajmniej
jeden pierwiastek dodatni, mniejszy od jednosci.
3 lut 00:44
the foxi:
f(0.5)≈0.977>0
f(1)=−1<0
Więc na mocy twierdzenia Darboux równanie posiada co najmniej jeden pierwiastek w przedziale
(0.5;1)
3 lut 00:56
Kasia92: dziękuję
3 lut 01:03
Kasia92: Zbadać rózniczkowalność funkcji f(x)=∥x∥(wartość bezwzględna), x∊R w punkcie x0= 0
3 lut 01:07
Kasia92: Obliczyć pochodną f ' (2) jeśli f(x)= x * √1+2x2
3 lut 01:10
Kasia92: Zbadać monotoniczność funkcji określonej wzorem f(x)= ln(2x−x2)
3 lut 01:11
Kasia92: Znaleźć ekstrema lokalne funkcji określonej wzorem f(x)= 12x2− ln(2x−1)
3 lut 01:14
Kasia92: Znaleźć średnią wartość całkawą funkcji f(x)= 4x3−1 na przedziale <0,2>
3 lut 01:16