wykaż
mat18:
Dany jest trójkąt ostrokątny ABC o kącie |ACB|=450
Wysokości tego trójkąta przecinają się w punkcie M
Wykaż,że |AB|=|CM|
3 lut 00:30
mat18:
Pomoże ktoś
3 lut 00:38
Eta:

1/ rysunek zgodny z treścią zadania
ΔBCF prostokątny i równoramienny to |BF|=|CF|
2/ trójkąty ABF i ADC i CFM są podobne z cechy (kkk)
zaś trójkąty ABF i CFM są przystające z cechy (kbk)
to |AB|=CM|
=========
c.n.w
3 lut 01:03
Eta:
A
mat18 pewnie już zasnął
3 lut 01:07
mat18:
Tak, już spałem

Dzięki wielkie! Eta
3 lut 13:48