nierówność
Andrzej: rozwiąż nierówność:
33(12)3−4cos2x−(12)6−8cos2x−32>0
jak to rozwiązać? oczywiście widzę związek miedzy 1/2 i 32? Wyciagac przed nawias?
2 lut 23:33
Andrzej: nie za bardzo wiem jak się tej 33 chyba pozbyć
2 lut 23:35
Qulka: (1/2)3−4cos2x =t
33t−t2−32>0
2 lut 23:40
Andrzej: i później jeden z pierwiastków wychodzi mi (12)3−4cos2−x=1
co tu poradzić?
2 lut 23:48
Andrzej: a z t2 wychodzi mi równanie o ile dobrze policzyłem, że cos2x=2, więc nie wiem co mam
robić...
2 lut 23:52
3 lut 00:08
Satan: Teraz przypomnij sobie: a
0 = 1
3 lut 00:09
Satan: | | 1 | |
Z kolei 32 możesz zapisać jako 25, albo ( |
| )−5 |
| | 2 | |
3 lut 00:11
Andrzej: tak i wyszedłem na równość 3−4cos
2x= −5 i nie wiem co źle robię.. a nie wiem nawet gdzie to
a
0 zastosować
3 lut 00:24
Satan: | | 1 | | 3 | |
Ja bym zrobił tak: ( |
| )3−4cos2x = 1 ⇒ 3−4cos2x = 0 ⇒ cos2x = |
| ⇒ |
| | 2 | | 4 | |
| | √3 | | √3 | |
cosx = |
| ⋁ cosx = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
Drugie: 3−4cos
2x = −5 ⇒ cos
2x = 2 ⇒ cosx =
√2 ⋁ cosx = −
√2,
ale Zw
cosx ∊ <−1; 1> ⇒ x = ∅
3 lut 00:51
Andrzej: o ładnie rzeczywiście

czyli teraz ośka, dwa cosinusy zaznaczyc i wyznaczyc gdzie jest
wieksze od zera? Jak pojdzie ta funkcja na dół czy do gory?
3 lut 00:56
Satan: Hmm... Zapiszmy to tak:
| | 1 | | 1 | |
−( |
| )6−8cos2x + 33( |
| )3−4cos2x − 32 > 0 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
( |
| )6−8cos2x − 33( |
| )3−4cos2x + 32 < 0 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
( ( |
| )6−8cos2x − 1)( ( |
| )3−4cos2x − 32) < 0 |
| | 2 | | 2 | |
Chyba najlepiej badać znak nawiasu. Drugi nawias jest zawsze ujemny, tak mi się wydaje, więc
pierwszy musi być dodatni, by całość była mniejsza od zera.
Głowy za to nie dam, chętnie poczekam na korekty ludzi, którzy wiedzą więcej, bo sam jestem
ciekaw rozwiązania tego przykładu
3 lut 02:49