równanie
ola: Gosia i Tosia sadziły pomidory. Gosia wsadziła 8 sadzonek pomidorów, a Tosia 38
pozostałych sadzonek i zrobiły sobie przerwę. Wtedy okazało się, że mają jeszcze do posadzenia
30 sadzonek. Ile sadzonek pomidorów było na początku?
2 lut 22:18
piotr: x−8−3(x−8)/8=30
⇒
x=56
2 lut 22:24
ola: Bardzo dziękuję
2 lut 22:26
the foxi:
| | 3 | | 5 | |
To od tyłu. Zostało 30. Gosia wsadziła |
| sadzonek i zostało ich |
| z tego, co było. |
| | 8 | | 8 | |
Tyle ich było, zanim Gosia wsadziła je w ziemię. s−8=48 ⇒ s=56
2 lut 22:26
chyba tak:
x − wszystkie sadzonki
Gosia − 8 sadzonek pomidorów −> 8
Tosia − 3/8 pozostałych sadzonek −> 3/8x
8 + 3/8x + 30 = x
x = ?
2 lut 22:27
chyba tak: chyba jednak nie xd
2 lut 22:28
Qulka: 3/8 pozostałych to 3/8 •(x−8)
2 lut 23:19