Rozwiazanie rownania
Krzysiek60: Wniosek
Jesli funkcja f jest ciagla na przedziale domknietym <ab> i f(a)f(b)<0 to istnieje w
przedziale otwartym (a,b) conajmniej jedno miejsce zerowe funkcji .
Korzystajac z tego wniosku wykazac ze rownanie x3−7x+5=0 ma conajmniej dwa rozwiazania
Pochodnych jescze nie bylo
Jesli chodzi o jedno miejsce zerowe to bym znalazl przedzial
2 lut 21:35
Jean Gaston D.:
f(x)=x3−7x+5
f(0)=03−7*0+5 =5
f(1)=13−7*1+5 =−1
2 lut 21:40
Krzysiek60: f(0)>0
f(1)<0
czyli na przedziale (0,1) mam conajmniej jedno miejsce zerowe
2 lut 21:41
piotr: musisz po prostu znaleźć dwa przedziały rozłączne, które będą spełniać warunki we wniosku.
2 lut 21:42
Jean Gaston D.:
f(2)=8−14+5 =−1
f(3)=27−21+5 =11
2 lut 21:43
Krzysiek60: Conajmniej dwa rozwiazania .
czyli narysowac wykres y= x3−7x+5 i zobaczyc jescze drugi przdzial ?
2 lut 21:43
piotr: f(−1)<0 i już masz dwa przedziały
2 lut 21:43
piotr: a nie! f(−1)>0, le za to f(−3)<0
2 lut 21:45
Krzysiek60: Dziekuje za pomoc
Chcialem to zrobic twierdzeniem Sturma ale jeszcze nie bardzo umiem go uzywac
2 lut 21:46
Adamm: twierdzenie żeby sobie ułatwić sprawę
masz x3−7x+5
liczysz zmiany znaków: 2
wstawiasz −x zamiast x
−x3+7x+5
zmiany znaków: 1
twierdzenie nam mówi że mamy 2 lub 0 pierwiastków dodatnich, i 1 pierwiastek ujemny (licząc
z krotnościami)
jeden dodatni już masz, na pewno jakiś ujemny też będzie, trzeba tylko poszukać
2 lut 21:46
Krzysiek60: Adamm to z reguly Kartezjusza zrobiles?
2 lut 21:49
Adamm: tak
2 lut 21:51