Dla jakim wartości parametru...
zadanie: Dla jakim wartości parametru m równanie x2−(m−4)x+m2−7m+12=0 ma dwa różne pierwiastki,
których iloczyn jest równy połowie ich sumy?
Δ>0
x1*x2=1/2(x1+x2)
Tyle mam
2 lut 21:20
Satan: Skoro najtrudniejsze masz, to czemu nie robisz dalej?

Wylicz Δ, zapisz wynik.
Potem przy pomocy wzorów Viete'a zamień x
1x
2 i x
1 + x
2
| | c | | −b | |
Podpowiem: x1x2 = |
| , x1 + x2 = |
| |
| | a | | a | |
Po wyliczeniu zapisujesz wynik i na koniec wyznaczasz część wspólną wyników, bo muszą być one
spełnione jednocześnie
2 lut 21:26
Eta:
1/Δ>0 ...... 3m2−20m+32<0 ⇒ m∊(2U{2,3}, 4)
i
2/ x1+x2=2x1*x2
m−4 = 2m2−14m+24 ⇒ 2m2−15m+28=0 ⇒ .... m= 4 v m= 3,5
odp: m= 3,5
========
2 lut 21:31