2 lut 20:48
Maciess: Gdzie ty widzisz błąd? Tam masz zapisane 8 jako 23 czyli musisz pomnożyć cały wykładnik raz 3.
83x−1=(23)3x−1=29x−3
2 lut 21:01
Szymon: chodzi o to czy jak mamy 4x+2 to z 4 zrobimy (22) czy potęgę z nawiasu mnożymy przez sam x
czy mnożymy zarówno przez x jak i 2
2 lut 21:03
Szymon: poprostu mnożyłem tylko przez liczbę obok nawiasu dlatego , teraz skumałem że mam wszystko
pomnożyć
ale dzięki
2 lut 21:05
Maciess: Przez to i przez to. To jest cały wykładnik czyli musisz to traktować jako jedno wyrażenie,
użyj nawiasu

4
x+2=(2
2)
x+2=2
2*(x+2)=2
2x+4
2 lut 21:06
2 lut 21:09
2 lut 21:12
Pytający:
Wpisz "iks" zamiast "razy", a apka zapewne wyczaruje wynik...

(czyli −7/8)
2 lut 21:16
Szymon: to jest photomat robisz zdjęcie i pokazuje wynik
2 lut 21:17
Maciess: Nie korzystaj z tego syfu. Lepiej się wysil i przestukaj na wolframalpha jak chcesz sprawdzic
wynik
2 lut 21:18
Satan: 9
2x + 3 = 3
√27
8x + 12= 5
8x = −7
2 lut 21:20
Satan: Zresztą. Po co używasz takiej aplikacji? Jeśli chcesz sprawdzać wyniki, to zrób zadania, a
tutaj ludzie chętnie je sprawdzą
2 lut 21:21
2 lut 21:22
2 lut 21:25
Satan: Bo źle zapisujesz.
2 lut 21:27
Maciess: Szymon, bo źle zapisujesz. po tym symbolu dajesz wykładnik i muszisz CAŁY wykladnik wziąć
nawias. Programy nie są tak mądre jak ludzi i musisz im pomóc rozpozanać co jest co.
On twoją lewą strone przeczytał tak
((92)x)...
2 lut 21:30
Szymon: bo nie umiałem zrobić pierwiastka to zamiast 3 pierw z 27 zrobiłem 3*270,5
2 lut 21:30
Szymon: jeszcze raz 3*270,5
2 lut 21:32
Satan: | | 1 | |
Szymon, akurat tak możesz, bo √a = a |
| |
| | 2 | |
Chodzi o zapis z niewiadomą
2 lut 21:32
Szymon: aha dzięki
2 lut 21:33